Beren Spotten en Overnachten in Speciale Lodges

Wanneer kun je beren spotten in west Canada?


Beren in Canada spotten in de lente

De lente is een goeie periode om beren te spotten in Canada. Vanaf april/mei komen de beren uit hun winterslaap en verlaten ze hun hol. Ze bewegen zich direct naar de oevers van de rivieren en de oceaan om op zoek te gaan naar voedselbronnen. In de lente zijn ze voornamelijk op zoek naar vetplanten en zaden omdat deze rijk zijn aan voedingsstoffen en dat kunnen ze goed gebruiken na een lange, koude winter. In de lente kun je dus het beste langs het water op zoek gaan naar de beren.


Beren in Canada spotten in de zomer

In de zomer zijn de beren aangesterkt en strekken ze wat meer de bossen in. Daarnaast kun je ze ook nog steeds aan het water zien maar de hoeveelheden grizzlyberen en zwarte beren in Canada zijn dan minder geconcentreerd. Met andere woorden: ze verspreiden zich. Hierdoor is de kans dat je beren ziet vanuit de berenlodges in de zomer iets kleiner maar nog steeds niet onwaarschijnlijk. In de zomer trekken de beren de bossen in om op zoek te gaan naar bessen en fruit, vandaar dat je beter zal moeten zoeken dan in de lente.


Beren in Canada spotten in de herfst

De herfst is de beste periode om grizzlyberen en zwarte beren te spotten. Aan het einde van de zomer begint de zalmtrek waarbij miljoenen zalmen zich naar de wateren van het Great Bear Rainforest bewegen. Na de lange zwemtocht en het werpen van kuit, zijn de zalmen uitgeput en dus een makkelijker doelwit voor de beren. Je vindt de beren in en rond het water omdat ze massaal op jacht gaan naar hun favoriete maaltijd. Vanuit sommige lodges bekijk je de beren vanaf hoge platforms aan het water, zo heb je van bovenaf goed zicht op de beren in de rivier.


Beren in Canada spotten in de winter

De winter is niet zo geschikt om beren in west Canada te spotten. Dit komt omdat de beren dan een winterslaap doen in hun hol en dit is ook de reden dat de meeste van onze berenreizen tussen april en oktober plaatsvinden.


Welke beren spot je waar in Canada?


IJsberen in Canada

Verreweg de beste plek om ijsberen te spotten is in Churchill, in de provincie Manitoba. Hier vindt je rond de herfst talloze ijsberen die geduldig wachten tot de Hudson Baai dichtvriest zodat ze op zoek kunnen gaan naar hun favoriete maaltijd: zeehonden. Churchill wordt dan ook niet voor niets de “ijsberen hoofdstad van de wereld” genoemd. Ook op Baffin Island en Somerset Island, in het noorden van Canada, is de kans erg groot dat je ijsberen tegenkomt.


Grizzlyberen in Canada

Grizzlyberen vind je voornamelijk in de provincie British Columbia, in het westen van Canada. Daar ligt het Great Bear Rainforest en zoals de naam al doet vermoeden, leven daar veel beren. Ook in de provincies Alberta, Yukon en in de Northwest Territories is de kans groot dat je grizzlyberen tegenkomt. Een ondersoort van de grizzlybeer is de Kodiakbeer. Deze beer is een slag groter dan de grizzlybeer en leeft vooral langs de kuststroken van het land.


Zwarte beren in Canada

Zwarte beren kom je in vrijwel alle provincies tegen. De kans dat je de Amerikaanse zwarte beer spot is in het westen wel een stuk grotere dan in het noorden van het land. Qua formaat schelen de grizzlybeer en de zwarte beer weinig. De grizzlybeer is vaak forser gebouwd maar er zijn zeker zwarte beren die grotere zijn dan de welbekende grizzlies.


Geestberen of Kermode beren in Canada

Ten slotte is er nog de minder bekende geestbeer. Hoewel de beren lijken op ijsberen, zijn ze niet gerelateerd aan elkaar. De Kermode beer of Spirit Bear vindt je uitsluitend in de provincie British Columbia. De beren zijn lastig te vinden vanwege de kleine populatie en het feit dat de beren zich uitstekend kunnen verstoppen ondanks de opvallende kleur. De kans dat je een geestbeer tegenkomt is niet groot, maar vanuit de Spirit Bear Lodge heb je wel een grotere kans dan elders.


Beren in Canada, wist je dit al?


Wist je dat beren hele intelligente, nieuwsgierige beesten zijn die net zo goed kunnen zien als mensen en een enorm goed reukvermogen en hoorvermogen hebben? Grote kans dat ze jou al hebben geroken of gehoord, nog voor jij ze hebt gezien. Ander interessant weetje: Vaak zie je beren ergens rustig scharrelen of rondlopen, maar deze wollige beesten kunnen extreem hard rennen, zwemmen én klimmen. Dit is stiekem ook meteen een tip: Ren nooit keihard weg van een beer, want de kans dat ze jou inhalen is enorm. Gelukkig is het gedrag van beren best voorspelbaar en als je daar wat meer kennis van hebt, is het waarschijnlijk niet nodig dat je moet vluchten. Hoogste tijd dus om verder te lezen want we vertellen je graag hoe je veilig blijft in bear country!


Wat moet je doen als je wél beren in Canada tegenkomt in het wild?


Stel, je bent lekker aan het lopen en ondanks al je voorzorgsmaatregelen sta je toch ineens oog in oog met een beer. Met het grote aantal beren in Canada (tijdens onze Yukon trip hoorden wij dat alleen in die staat al zo’n 10.000 zwarte beren leven en 6.000 grizzly’s!) is dit echt niet zo onwaarschijnlijk als het nu klinkt, dus is het zeker niet onnodig om je hierop voor te bereiden. Wat moet je doen als je een beer tegenkomt in het wild?

Tip 1: Kun je ongezien wegkomen? Doe dit dan! Loop rustig achteruit of terug en neem hetzelfde pad terug als dat je genomen hebt. Als de beer je niet ziet of geen aandacht aan je geeft, is het het beste om gewoon kalm weg te lopen zonder aandacht te trekken. Blijf overigens wel checken of het gedrag van de beer veranderd tot je helemaal uit het zicht bent.

Tip 2: Zorg dat je in ieder geval nooit tussen een baby beer en z’n moeder komt te staan. Moeder beren, helemaal grizzly’s, zijn enorm beschermend en zullen alles doen om hun jonkie te beschermen.

Tip 3: Is de beer zich er van bewust dat jij in de buurt bent? Blijf sowieso kalm! Laat de beer op een rustige manier weten dat je een mens bent, praat bijvoorbeeld in een lage toon (in het bear safety filmpje dat wij zagen, zei de vrouw extreem simpele dingen zoals “Go away bear” and “Hello bear, I am a human, stay away bear”) en zwaai rustig met je armen boven je hoofd. Loop vervolgens zo rustig mogelijk weg en ren absoluut niet, dat kan namelijk juist voor een aanval zorgen.

Tip 4: Ken het verschil tussen een zwarte beer en een grizzly beer! Beide reageren namelijk anders op bepaalde dingen. Vaak kun je een grizzly herkennen doordat hij een soort bult in z’n nek en op z’n rug heeft. Wil je echt het verschil weten? Dan is het slimmer om wat foto’s of een goede video hierover te kijken. In Yukon heb je wel bear safety videos (bijvoorbeeld bij het Visitors’ Centre in Kluane) en daar wordt al gauw meer duidelijk over de verschillen.

Tip 5: Zie je een beer in de verte? En wil je die beer toch echt van dichterbij zien zodra je hem op veilige afstand hebt gespot? Loop er dan zeker niet op af, maar gebruik een verrekijker of een zoomlens van je camera om beter zicht te krijgen.

Tip 6: Zorg dat je een bus bear spray aan je tas, broek of riem hebt hangen en dat je die altijd meteen paraat hebt om te gebruiken. In het ergste geval is dit namelijk wat je nodig hebt als je een beer tegenkomt en vrijwel iedereen in de Yukon liep er mee rond. Deze spray kun je trouwens alleen op korte afstand (lees: 1,5 a 2 meter) gebruiken, dus grote kans dat je hem alleen nodig hebt als een beer agressief of aanvallend is. Als je goed voorbereid bent dan hoef je de bus waarschijnlijk niet eens te gebruiken en kun je hem in Canada achter laten, maar neem er sowieso een mee de natuur in als je in Yulon bent. Better be safe then sorry. Laat de bear spray trouwens wel gewoon achter in Canada, want deze bussen mogen officieel niet mee het vliegtuig in!


Komt de beer naar je toe: Registreer het gedrag!

De manier waarop een beer naar je toe zou kunnen lopen kan eigenlijk verschillende betekenissen hebben. Enerzijds kan het agressief zijn, anderzijds kan het verdedigend zijn of juist nieuwsgierig. Als ze je als een bedreiging zien zijn ze vaak defensive. Bijvoorbeeld omdat je bij hun baby in de buurt komt of bij hun net veroverde eten. Dit klinkt misschien eng, maar vaak is zo’n verdedigende houding van korte duur en stopt dat ook zodra ze merken dat jij kalm blijft en rustig weg gaat. Is de houding agressive? Dan ben je eigenlijk in iets meer problemen. Misschien zien ze je als eten of willen ze je aanvallen. Of een beer je als een maaltje ziet, zul je merken aan dat een beer heel erg gefocust is op jou. Ze lopen zelfverzekerd naar je toe met gespitste oren. Kijk hier zeker een video over als je er meer over wilt weten, want daarin kun je duidelijk het verschil tussen de verschillende houdingen zien. Je hebt bijvoorbeeld ook nieuwsgierige beren, die snuffelend en onderzoekend op je af komen. In zo’n geval is het vaak het slimst om op je buik te gaan liggen op de grond, met je benen ietsje gespreid en je handen beschermend over je nek. Blijf net zolang liggen totdat de beer weg gaat.