Great Parks Of The East in 15 dagen

U kan deze reis boeken vanaf 1.985 euro pp                                                                 

                                                                                    

INBEGREPEN:

- 14 hotelovernachtingen op basis van logies in 2 à 3* hotels/lodges

- Huurwagen Intermediate SUV Ford Escape voor de volledige periode (Alamo Fully insurance)

- Gepersonaliseerd digitaal en interactief Nederlandstalige roadbook.
- Parkpass voor alle Nationale parken tot 7 personen + 1 wagen inclusief.
- Travelkey App die als Gps kan functioneren
-10Gb data simkaart

 

NIET INBEGREPEN:

-Internationale vluchten
-Gps
-Niet vermelde maaltijden, drank, parking & benzine kosten

-Excursies
-Weekend supplement
-Persoonlijke uitgaven en verzekeringen                                                                                                         Voorbeelden van enkele van onze huurwagens


Dag 1: Brussel - Toronto

Bij aankomst op de luchthaven van Toronto haalt u uw huurwagen op en rijdt u naar het hotel voor de check-in. De rest van de dag kan u deze dynamische stad verkennen. 

Toronto is de grootste stad van Canada en is tevens het economische hart van het land. U kan deze stad te voet of met het openbaar vervoer beter leren kennen. Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan de CN Tower, één van de hoogste torens ter wereld, of ga winkelen in het winkelcentrum Eaton Centre. Daarnaast zijn er in Toronto verschillende musea en kunstgalerijen die een bezoekje waard zijn.

Canadian National Tower (CN Tower): De Canadian National Tower behoort met zijn 553 meter tot de hoogste gebouwen ter wereld en bepaalt grotendeels de skyline van Toronto. Er zijn drie verdiepingen te bezoeken, met de SkyPod op 447 meter als hoogste uitkijkpunt. Vanaf hier kun je op een heldere dag 160 kilometer ver kijken en bijvoorbeeld de Niagara-watervallen zien. Bovenin bevindt zich een ronddraaiend restaurant. Echte durfallen doen de EdgeWalk, een wandeling over de rand op 356 meter hoogte. De EdgeWalk is in de winter en tijdens slechte weersomstandigheden gesloten.  
Rogers Centre: Direct naast de CN Tower ligt het Rogers Centre, het eerste gebouw ter wereld met een volledig beweegbaar dak. Naast wedstrijden van de Toronto Blue Jays (honkbal) en de Toronto Argonauts (Canadian football) vinden er grote evenementen plaats. Volg een rondleiding door het stadion en krijg een goede indruk van Canada’s favoriete sporten.
Royal Ontario Museum (ROM): Het Royal Ontario Museum is het grootste museum van Canada en biedt voornamelijk tentoonstellingen over wereldculturen en natuurlijke geschiedenis. Het gebouw zelf is al een kunstwerk op zich, met de combinatie van klassieke en moderne stijlen. De collectie wereldculturen bevat veel unieke kunstvoorwerpen, met name van Aziatische, Afrikaanse en Europese culturen. Bekijk mummies uit het oude Egypte, eeuwenoude meteorieten en gigantische skeletten van dinosauriërs.
Art Gallery of Toronto (AGO): De Art Gallery of Toronto kent een imposante collectie van Canadese en Europese kunst en wordt beschouwd als een van Canada’s beste musea. Van Gogh, Picasso, Rembrandt: alle oude meesters zijn vertegenwoordigd. Tevens bevindt zich in het museum het Henry Moore Sculpture Centre, met beeldhouwwerken van de beroemde Britse beeldhouwer.
Hockey Hall of Fame: Eén ding moge duidelijk zijn: Canadezen zijn gek op ijshockey. Het is zelfs benoemd tot de officiële sport van Canada. In de Hockey Hall of Fame kun je nader kennismaken met de Canadese ijshockeygekte. In het museum leer je meer over de ontwikkeling van de populaire sport en vind je een uitgebreide collectie van foto's, prijzen en hockey-memorabilia. In de Hall of Fame komen legendarische spelers en teams aan bod. Vuur een puck af op een 'goalie', bekijk een 3D-film (uiteraard over ijshockey) en bestudeer de Stanley Cup - de belangrijkste ijshockeytrofee van Noord-Amerika.
Casa Loma: In het noorden van Midtown, de meer knusse tegenhanger van Downtown, torent boven alle huizen een middeleeuws aandoend kasteel uit. Casa Loma werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd door sir Henry Pellatt, een liefhebber van de middeleeuwen die door stroomopwekking bij de Niagara Falls steenrijk was geworden. Het kasteel bestaat uit tientallen vertrekken, torentjes, geheime doorgangen en schitterende tuinen (open tussen mei en oktober). Na het faillissement van sir Pellatt werd het kasteel toegankelijk gemaakt voor het publiek. Bij het entreebewijs zit een multimediatour inbegrepen waarmee je op eigen gelegenheid door het kasteel kunt wandelen.
Fort York National Historic Site: Nieuwsgierig naar de vroegste geschiedenis van Toronto? Ga dan naar Fort York, dat in 1793 door de Engelsen werd aangelegd boven op de resten van een Frans fort. Rond het fort ontstond de nederzetting York, de voorloper van Toronto. Bekijk de oude gebouwen, kanonnen en tentoonstellingen. In de zomerperiode (juli en augustus) komt het fort echt tot leven. Woon een demonstratie bij van de soldaten van de Fort York Guard of ga mee met een tour.
Tommy Thompson Park: Een mooie plek om je te onttrekken aan de stadse drukte is het Tommy Thompson Park, gelegen op een kunstmatig gecreëerd schiereiland dat zich vijf kilometer uitstrekt in Lake Ontario. Het afwisselende landschap bestaat onder andere uit duinen, weiden met wilde bloemen, moerassen, bossen en kiezelstranden. Het is een prima locatie om te wandelen, fietsen en vogels te spotten.
Toronto Islands: Voor meer natuur en rust kun je een uitstapje maken naar de Toronto Islands. De kleine eilandengroep is autovrij en bereikbaar via een veerpont (vertrekt meerdere keren per dag vanuit Harbour Square). Er zijn mooie stranden, bossen en gazons die vooral in de zomer veel bezoekers trekken.


Dag 2: Toronto – Midland (145 km)
Vandaag volgt ju een schilderachtige route naar Huron Country. Maak een omweg naar Penetanguishene, met zijn rijke kleurrijke geschiedenis. Maak een boottocht naar de 30.000 Islands in de Georgian Bay of een tour door Sainte Marie Among the Hurons, waar de eerste missiepost uit 1639 is herbouwd en het dagelijks leven uit die tijd wordt nagebootst. 

Bezienswaardigheden Midland

Discovery Harbour: Discovery Harbour, een voormalige haven en legerplaats van de Britse marine, werd na de Oorlog van 1812 gebouwd om de toegang tot Upper Canada in de gaten te kunnen houden. Tegenwoordig brengt dit historische erfgoed je terug naar de negentiende eeuw, waar je met de bewoners kunt praten of twee replica's van grote schepen kunt bekijken. Daarnaast kun je er het King's Wharf Theatre bezoeken en een hapje eten in het plaatselijke restaurant. Ook vertrekken er boottochten door de archipel van de 30.000 Islands. 

Wye Marsh Wildlife Centre: Dit beschermde natuurgebied is elke dag geopend. Je kunt er genieten van een kleine 600 verschillende dier- en plantensoorten, bijvoorbeeld tijdens je kanotocht over de vele riviertjes. Het gebied is bestempeld als een belangrijk vogelgebied en er leven dan ook veel verschillende soorten vogels. Wellicht kom je er trompetterzwanen tegen, erg bijzondere vogels die in het water van het Wye Marsh Wildlife Centre leven.

Huronia Museum: Het Huronia Museum en bijbehorende Huron-Ouendat Village mag je eigenlijk niet overslaan als je in Midland bent. Het museum beschikt over tienduizenden historische artefacten, van foto’s tot kunstwerken van de Group of Seven. De Village is een vijfhonderd jaar oude Huron-nederzetting met een uitkijktoren, wigwam en ‘longhouse’.

Sainte-Marie among the Hurons: Het voormalige hoofdkwartier van de Franse jezuïetenmissie voor de Huronindianen. Een missiepost was een (meestal) zelfvoorzienende nederzetting, van waaruit jezuïeten op pad gingen om de lokale bevolking te bekeren tot het christendom. In 1639 werden in missiepost Sainte-Marie de eerste hutten, werkplaatsen en kerk gebouwd. De jezuïeten-missie om de Huron te bekeren zou uiteindelijk bijna het einde voor het volk betekenen. De Europeanen namen ziektes mee waartegen de indianen niet bestand waren. Ook mengden de Irokezen - vijand van de Huron - zich in het gebied, wat tot veel bloedige incidenten leidde. De jezuïeten en bekeerde Huron leden zo zwaar onder de aanvallen, dat ze zich genoodzaakt zagen Sainte-Marie plat te branden en te vluchten. Nadat het gebied intensief onderzocht was door archeologen, werd het eeuwen later herbouwd. Je komt er nu van alles te weten over het reilen en zeilen in een missiepost en het harde zeventiende-eeuwse leven. Je leert er hoe je vuur maakt, welke kleding men droeg en wat populaire spelletjes waren. 

Martyrs' Shrine: Het historische erfgoed, met de beroemde Shrine Church en de omliggende gronden, wordt tegenwoordig gebruikt om de jezuïeten te eren die er ongeveer 400 jaar geleden leefden en werkten. Je leert er alles over de missionarissen Jean de Brébeuf, Gabriel Lalemant en hun metgezellen, die eeuwen geleden het christendom naar Canada brachten.


Dag 3: Midland – Huntsville (185 km)
De route voert u noordoostwaarts naar het honderd jaar oude natuurreservaat Algonquin Provincial Park en de Muskokaregio. 
Dag 4: Huntsville
Het grootste en oudste park van Ontario biedt 7.800 vierkante kilometer beboste heuvels, moerassen, rivieren en duizenden meren die met elkaar in verbinding staan. Het zuidelijke parkdeel is te verkennen via Highway 60. Wil je verder het park in, dan kun je je het beste per boot of kano verplaatsen. Algonquin dankt zijn naam aan de Algonquin-indianen, die er ooit woonden. Tegenwoordig bevolken elanden, beren, otters, vossen en wasberen het gebied.

Highway 60: Deze toeristische route doorkruist het zuidelijke deel van het provinciale park en is het gehele jaar door geopend. Ben je in mei of juni in Algonquin? Ga dan ’s morgens op pad, er zijn dan vrijwel elke ochtend elanden langs de weg te zien. Locaties aan Highway 60 worden aangegeven door middel van kilometerpalen, gerekend vanaf de westelijke toegang (West Gate, km 0). Het eindpunt is de oostelijke toegang (East Gate, km 56). Als je onderweg wilt stoppen om van de voorzieningen gebruik te maken of om te wandelen, dien je bij een van de toegangspoorten een permit te halen.
Algonquin Visitor Centre: In het bezoekerscentrum (km 43) is meer informatie te vinden over de natuurlijke en culturele historie van het park. Naast tentoonstellingen, maquettes, kunstwerken en een uitzichtpunt bevindt zich hier een restaurant en een boekwinkel. Het centrum organiseert ook evenementen en activiteiten, zoals wandelingen met een gids.
Kanoën: Het netwerk van kanoroutes in Algonquin is honderden kilometers lang. Langs Highway 60 kun je kanoën op een van de meren. Hier liggen kampeerplekken, stranden, wandelpaden en zogenaamde nature trails, educatieve wandelroutes. Ervaren kanoërs kunnen het hart van het park in, dat niet voor gemotoriseerd verkeer toegankelijk is. Kano’s zijn zowel in als buiten het park te huur. Bij sommige bedrijven is een complete uitrusting te huur, inclusief kampeerspullen. Wil je als onervaren kanoër een meerdaagse tocht maken, ga dan mee met een gids. Bekijk de ‘Outfitters’-pagina of ‘Commercial Services’-pagina op de website van Algonquin voor meer informatie.
Trails: Langs Highway 60 starten een tiental wandelingen. Bij het bezoekerscentrum en op de website vind je de beschrijvingen van alle mogelijke routes. De kortste wandeling is de Hardwood Lookout Trail (0,8 km), die je een typisch Algonquin-hardhoutbos laat zien en uitzichten biedt op Smoke Lake en de omringende heuvels (startpunt bij km 13,8). Een wat langere route is de Track and Tower Trail van 7,7 kilometer (startpunt bij km 25). Je hebt een spectaculair zicht op Cache Lake. Iets verderop, bij kilometer 27,2, begint de 3,5 kilometer lange Hemlock Bluff Trail. De route voert je door een gevarieerd bos naar een indrukwekkend uitzicht over Jack Lake. Voor een nog mooier uitzicht volg je de 1,9 kilometer lange Lookout Trail (bij kilometer 39,7). De route is steil en wat ruw, maar je wordt beloond met een uitzicht op honderden vierkante kilometers van het park. Een van de zwaarste wandelingen is Centennial Ridges Trail (10 km, begint bij km 37,6). De route brengt je naar twee hoge bergranden waar je ongeëvenaarde uitzichten hebt. Ook om de verschillende meren lopen wandelroutes, waaronder Mizzy Lake (11 km), Peck Lake (1,9 km) en Bat Lake (5,6 km).


Dag 5: Huntsville – Gatineau Park/Ottawa (350 km)
De reis gaat naar het Gatineau Park in de provincie Québec. Hier kan u fietsen op kilometerslange fietspaden en genieten van fascinerende panorama’s over de Ottawarivier. 

De tweetalige stad Ottawa vormt niet alleen het politieke hart van het land, maar is ook een belangrijk cultureel centrum. Er zijn veel hoog aangeschreven musea te vinden die een interessante kijk bieden op de geschiedenis en cultuur van Canada. De bekendste attractie van de hoofdstad is Parliament Hill.

Parliament Hill: Op de zuidelijke oever van de Ottawa-rivier prijken drie statige, neogotische gebouwen, die de thuisbasis van de Canadese overheid vormen. Een van de opvallendste kenmerken is de 92 meter hoge Peace Tower, die deel uitmaakt van het Centre Block. Aan de voet van de toren ligt het Visitor Welcome Centre. Hier beginnen dagelijks gratis tours (20 tot 60 minuten) door het Centre Block. Zorg dat je ‘s morgens op tijd aanwezig bent: er wordt slechts een beperkt aantal tickets per dag verstrekt. Tussen juli en september kun je eveneens mee met een rondleiding door het East Block, het oudste gedeelte. Andere gratis activiteiten bij Parliament Hill zijn het uitzichtpunt in de Peace Tower, de carillon-concerten (hele jaar door), tours rond de parlementsgebouwen (eind juni tot begin september), het wisselen van de wacht (eind juni tot eind augustus om tien uur ‘s morgens) en de muziek- en lichtvoorstelling Mosaika (elke avond van begin juli tot begin september). De parlementsgebouwen zijn van architectonisch en symbolische waarde en trekken elk jaar miljoenen bezoekers.
Confederation Boulevard: In de National Capital Region (Ottawa en Gatineau) zijn veel musea, overheidsgebouwen, monumenten en erfgoedplaatsen met elkaar verbonden via de Confederation Boulevard. De boulevard is 7,5 kilometer lang en voert je onder andere langs Parliament Hill, Sussex Drive en Rideau Hill.
Sussex Drive: Een van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de bekende Sussex Drive is het gebouw met huisnummer 24: dit is namelijk het huis van de Canadese minister-president. Iets verder terug, bij nummer 1, ligt Rideau Hall, het huis van de gouverneur-generaal van Canada. Dit is het enige gebouw dat toegankelijk is voor het publiek. Ga mee met een gratis rondleiding (van mei tot oktober iedere doordeweekse dag, daarbuiten dagelijks) en bewonder de officiële vertrekken en mooie kunstwerken. Maak bij nummer 320 een stop. Dit is het hoofdkwartier van de Royal Canadian Mint, waar (herdenkings)munten en medailles geslagen worden. Volg een tour door de fabriek of vul je muntencollectie aan in de boetiek. Nog iets verder kom je uit bij de National Gallery of Canada (huisnummer 380), een van de eerste kunstgalerieën in Canada. De focus ligt op Canadese kunst, maar er zijn ook veel werken van Europese kunstenaars. Direct achter de kunstgalerie staat het indrukwekkende Reconciliation: The Peacekeeping Monument.
Rideau-kanaal: Dwars door de stad stroomt het 202 kilometer lange Rideau-kanaal, dat als dubbele waterval uitmondt in de Ottawa-rivier. In Rideau Falls Park heb je een mooi zicht op de watervallen. Het kanaal biedt veel recreatiemogelijkheden: zo vind je langs de kade mooie plantsoenen, parken en meren. In de zomer zie je er veel kano’s en plezierboten, ‘s winters vormt het kanaal de langste schaatsbaan ter wereld (ongeveer 8 kilometer). Een van de bekendste bouwwerken langs de kade is het Château Laurier, een reusachtig hotel in de stijl van een Loire-kasteel. Vanaf het terras heb je een goed zicht op de Ottawa Locks, een reeks sluizen in het kanaal. De sluizen overbruggen een hoogteverschil van wel 25 meter.


Dag 6: Ottawa – Tremblant (200 km)
Verken de stad met zijn vele musea, galerieën en boetiekjes. Bezoek de uit glas opgetrokken National Gallery, het interessante Canadian Museum of Civilization aan de overkant van de rivier en niet te vergeten de parlementsgebouwen. In 2007 werd dit kanaal met zijn sluizen en schitterende oevers op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Een korte rit brengt u in Laurentian Mountains.


Dag 7: Tremblant
Een volle dag kan u besteden in de Laurentians, de oudste bergketen ter wereld. Ga op excursie naar St. Jovite en het Mont Tremblant Park, het grootste nationale park van de provincie Québec. U vindt er een afwisselend landschap met rivieren, meren en bergen. Misschien komt u naast elanden en bevers ook wolven of zelfs beren tegen.

Mont-Tremblant, Québec

Skiën, daar draait het voornamelijk om in het stadje Mont-Tremblant, Québec. In de wintermaanden zijn de omringende bergen bedekt met een dik pak sneeuw, waardoor het Mont-Tremblant Ski Resort floreert. Mont-Tremblant is daarnaast een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het gelijknamige nationale park. Met een overvloed aan meren en rivieren is het Parc National du Mont-Tremblant een paradijs voor kanoërs. Het is het oudste nationale park van Québec en ligt midden in Laurentiden (Laurentian Mountains), met Mont-Tremblant als hoogste piek. Het park bestaat uit drie delen, waarvan Diable het meest ontwikkeld is. Vooral dit deel is schitterend om te wandelen en te fietsen.
Dag 8: Tremblant – Québec City (380 km)
Over de schilderachtige King’s Highway rijdt u naar Québec. Onderweg passeert u veel historische Frans-Canadese stadjes. Bezoek Trois-Rivières, het op één na oudste stadje van de provincie Québec, of Batiscan met zijn mooie stenen pastorie uit 1816. Binnen de stadsmuren van het oude Québec vindt u een levendige stad met historische straatjes en gebouwen.

Québec City, de hoofdstad van de Franstalige provincie Québec. Vandaag brengt u door in Québec City, de oudste stad van Canada met een Franse cultuur. Wandel over het Dufferin Terras voor een panoramisch uitzicht over de machtige St. Lawrencerivier. Bezoek Château Frontenac en de strategische gelegen citadel. Bekijk het havenkwartier Le Vieux Port met zijn moderne architectuur. Als u een bezoek wil brengen aan een indrukwekkend natuurspektakel, kan u een uitstap maken naar de torenhoge Montmorency Falls, die twaalf kilometer ten oosten van Québec City liggen.

Trois-Rivières dankt zijn naam aan de St. Lawrence-rivier, die zich hier splitst in drie aparte stromen. De stad werd in 1634 gesticht en is daarmee de op één na oudste Franstalige stad van Canada. De historie is voelbaar in de musea, oude gebouwen en 'heritage routes'. Trois-Rivières ligt ongeveer halverwege Québec en Montréal en vormt daarmee een mooie tussenstop tussen de twee grote steden.

Bezienswaardigheden & activiteiten Trois Rivieres:
Vieille-ville: Trois-rivieres bezienswaardigheden Trois-Rivières heeft een oude stadskern met enkele gebouwen uit de achttiende eeuw. Het grootste deel van de gebouwen dateert echter van na de grote stadsbrand uit 1908. De mooiste gebouwen vind je langs de rivier, bij Rue des Ursulines. Wandel de Heritage Trail vanaf Place Pierre Boucher door het historische stadscentrum en kom aan de hand van 70 informatieve panelen meer te weten over de geschiedenis van Trois-Rivières en haar inwoners. Een routekaart is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum aan 1457 Rue Notre-Dame Centre. Vanaf het bezoekerscentrum loop je in twintig minuten naar La Fresque de Trois-Rivières; een muurschildering van 760 vierkante meter. De kleurrijke olieverf vertelt je de geschiedenis van Trois-Rivières.
Monastère des Ursulines: Trois-rivieres bezienswaardigheden De Ursuline-nonnen, oorspronkelijk afkomstig uit Italië, vestigden zich in 1697 in dit klooster aan de Rue des Ursulines om de lokale bevolking te bekeren tot het christendom. Het klooster met de opvallende koepel deed tevens dienst als school en het eerste ziekenhuis in de regio. In het oude complex is het Musée des Ursulines gevestigd, dat historische boeken, kleding, beeldhouwwerken en godsdienstige voorwerpen toont. Vanuit de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht over de St. Lawrence-rivier.
Old Prison of Trois Rivières: Trois rivieres bezienswaardigheden Hoe was het om anno 1900 achter de tralies te zitten? Je leert het in Old Prison of Trois-Rivières aan Rue Laviolette. In 75 minuten wordt je rondgeleid door een gids, die soms zelf een ex-gevangene is. Levendige verhalen wekken het leven in de cellen en isoleercellen tot leven. De gevangenis werd ontworpen om veertig boeven achter slot en grendel te zetten, maar er waren soms wel honderd gevangenen tegelijk... Eén kijkje door de tralies van een zware ijzeren deur en je bent blij dat je een vrij mens bent! Tussen juni en september zijn er dagelijks rondleidingen, in de andere maanden op weekenddagen. Bezoek vanaf 12 jaar.
Boréalis: Trois-rivieres bezienswaardigheden Trois-Rivières verdient geld met ijzerproductie en papierfabricage. Het papier van vrijwel alle Canadese en Amerikaanse kranten komt uit Trois-Rivières. In Boréalis, gevestigd in een oude papierfabriek, kom je meer te weten over de pulp- en papierindustrie en alle aspecten die erbij komen kijken - zoals het kappen van bossen en het vervoeren van hout. Volg een rondleiding en neem deel aan een workshop om zelf papier te maken. Je middag krijgt een spookachtig tintje met de 'Boréalis Underground': je duikt in een vergeten, ondergrondse wereld voor een mysterieus parcours tussen de gewelven - waar geesten uit het verleden spreken. Met een zaklamp ga je op zoek naar historische feiten en aanwijzingen.
Notre-Dame-du-Cap Basilica: Notre Dame du Cap In het nabijgelegen Cap-de-la-Madelaine vind je Notre-Dame-du-Cap, de grootste Canadese kerk die aan Maria is gewijd. Het bedevaartoord trekt jaarlijks duizenden pelgrims. Bekijk de (Nederlandse) glas-in-loodramen, de oude kleine kerk uit 1720, St. Mary’s Lake en de bijbehorende tuinen.


Dag 9: Québec City
Vieux-Québec (Old Town): De koloniale binnenstad is goed bewaard gebleven door de hoge stadsmuur en vestingwerken (‘Les Remparts’). In het westelijke deel van Vieux-Québec is de stadsmuur het meest intact gebleven. Old Town is verdeeld in Haute-Ville (Upper Town) en Basse-Ville (Lower Town) en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zoals de naam al aangeeft is Haute-Ville het hoger gelegen stadsgedeelte. Vroeger was dit deel voornamelijk voorbehouden aan hogere sociale klassen, waaronder adellijken en priesters. Basse-Ville was juist de woonplaats van de ‘gewone lieden’ en is een drukke wirwar van straten en gebouwen. De twee gedeelten zijn verbonden via de steile trap ‘Escalier Casse-Cou’ en de ‘funiculaire’, een kabelspoorweg tussen het Terrasse Dufferin (Haute-Ville) en Rue Petit-Champlain (Basse-Ville).

Haute-Ville
Château Frontenac: Hoewel de naam en het uiterlijk van dit kolossale gebouw anders doet vermoeden, is Château Frontenac nooit een kasteel geweest. Het is namelijk een hotel, dat ontworpen werd in opdracht van de Canadian Pacific Railway. Onderaan begint het Terrasse Dufferin, een brede boulevard langs de St. Lawrence-rivier. Je kijkt mooi uit over de rivier en de oude vestingwerken. In de zomer zijn er veel straatartiesten en kunstenaars te vinden.
La Citadelle: Een ander gebouw dat behoorlijk de aandacht trekt is La Citadelle, een stervormig bastion dat tot de grootste vestingen van Noord-Amerika behoort. Je hebt er een schitterend uitzicht over de stad. De citadel heeft nog steeds een militaire functie: in de zomermaanden kun je er om tien uur ‘s morgens de wisseling van de wacht van het 22e regiment bekijken. Hiervoor dien je eerst een ticket te kopen bij het Musée Royal 22e Régiment. Dit kaartje biedt meteen toegang tot het museum en een rondleiding door de Citadelle. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van (militaire) historische voorwerpen en kunstwerken.
Parc des Champs-de-Bataille (Battlefields Park/Plains of Abraham): Het grootste en bekendste park in Québec is Parc des Champs-de-Bataille, gelegen ten zuiden van de Citadelle. Het park vormde in 1759 het decor van een bepalende veldslag tussen het Franse en Britse leger: de Slag om Québec, die werd gewonnen door de Britten. Het wordt nog steeds als een groot verlies beschouwd door de Franse Québécois. Het motto van de provincie - ‘je me souviens’ (ik herinner me) - gedenkt de cruciale gebeurtenis. In het westen van het park ligt het Musée National des Beaux-Arts du Québec, dat een mooi overzicht van vierhonderd jaar kunst in de provincie Québec biedt. In het Musée du Fort, gelegen tegenover Château Frontenac, leer je aan de hand van een multimediaal diorama meer over de veldslag uit 1759.
Hôtel du Parlement: Dit grote parlementsgebouw uit eind negentiende eeuw ligt net buiten de stadsmuur en vormt nog steeds de zetel van het provinciale bestuur. Het is bereikbaar via de Port Saint-Louis, de mooiste stadspoort van Québec. In het bezoekerscentrum vind je meer informatie over het gebouw en de werkzaamheden van de provinciale regering. Hier vertrekken tevens meerdere keren per dag gratis rondleidingen door het gebouw.
Basilique-Cathédrale Notre-Dame-de-Québec: Deze neoclassicistische rooms-katholieke kathedraal dateert in de huidige vorm uit de achttiende en negentiende eeuw. De kerk heeft de oudste zetel van Noord-Amerika in de rooms-katholieke kerk. Bekijk het kerkmuseum, de mooie gebrandschilderde ramen en de crypte, die dienstdeed als eerste begraafplaats van Québec. Er liggen meer dan 900 mensen begraven, onder wie twintig bisschoppen en vier gouverneurs van Nieuw-Frankrijk. Rondleidingen door de kerk en de crypte zijn alleen op afspraak mogelijk.

Basse-Ville
Place-Royale: Place-Royale is het oudste en meest Europees ogende stuk van de stad. Het is namelijk de plaats waar ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1608 een fort stichtte, de allereerste permanent bewoonde Franse nederzetting in Noord-Amerika. Voor meer informatie over dit fort en de eerste inwoners van Québec kun je terecht in het Musée de la place Royale. Geschiedenisliefhebbers moeten ook zeker een kijkje nemen in de kleine Église Notre-Dame-des Victoires uit het einde van de zeventiende eeuw. De laatste noemenswaardige bezienswaardigheid aan Place-Royal is het architectonisch belangrijke Maison Chevalier, een huis uit 1752 dat opengesteld is voor publiek.
Musée de la Civilisation: Dicht bij Place-Royale ligt het Musée de la Civilisation, waar je een goede indruk van de cultuur van Franstalig Canada krijgt. Het moderne gebouw vormt een mooie mix met de omringende historische gebouwen.
Rue du Petit-Champlain: Met zijn vele restaurants, boetiekjes en kunstnijverheidszaken is de smalle Rue du Petit-Champlain de bekendste straat van Basse-Ville. Het vormt de hoofdstraat van Petit-Champlain, de oudste commerciële wijk van Noord-Amerika. Sta even stil bij huisnummer 102, waarop de geschiedenis van de wijk staat afgebeeld. De Rue du Petit-Champlain is tevens de locatie van de eerder genoemde Escalier Casse-Cou (‘Breakneck Stairs’) en het eind-/beginpunt van de funiculaire (bij huisnummer 16)
Dag 10: Québec City – St. Michel-des-Saints (180 km)
Een schilderachtige route door de vruchtbare vlakten en golvende heuvels van de Mauricie-Bois-Francregio brengt u bij de wouden en ongerepte natuur van Lac à la Truite. 

Lac Taureau: In 1929 bouwde men een dam in de Matawin River. Hierbij ontstond direct ten noorden van het dorp het Lac Taureau, een waterreservoir met een totale oppervlakte van 95 vierkante kilometer. In het merengebied liggen zestig eilandjes, die onbewoond zijn. Het regionale park dat bij Lac Taureau ligt, behelst de grootste watermassa binnen twee uur rijden van Montréal. Het park telt verschillende stranden en wilde baaien en is geschikt voor watersporten zoals kajakken, zwemmen en kanoën. Via Auberge du Lac Taureau zijn excursies op en om het meer mogelijk.


Dag 11: St. Michel-des-Saints

Vandaag kan u in de omgeving kanoën, kajakken, mountainbiken of wandelen. 

Het kleine dorp Saint-Michel-des-Saints ligt in de Lanaudière-regio, die zich uitstrekt tussen de Saint Lawrence-rivier en de Laurentian Mountains. Het zuidelijke deel van de regio telt veel boerderijen en historische plaatsen, het centrale deel is een geliefde vakantiebestemming vanwege de vele meren en natuurlijke attracties. Het noordelijke deel, waar Saint-Michel-des-Saint tot gerekend wordt, bestaat uit bossen en wateren. Nabij Saint-Michel-des-Saints liggen de meren van Durand, England en Kaiagamac

Dag 12: St. Michel-des-Saints – Montréal (160 km)
Deze ochtend kan u deelnemen aan een walvisexcursie die u tot dicht bij de walvissen brengt. Deze enorme dieren hebben in de buurt van de monding hun ideale leefgebied gevonden. Dit is dan ook één van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien. Via Baie Saint Paul rijdt u naar Montrèal.

Baie Saint Paul is een klein plaatsje op de noordelijke oever van de St. Lawrence-rivier. Er is van alles te zien en doen in deze kleurrijke stad. Door de mooie lichtinval, vooral in de namiddag, streken veel kunstenaars in de regio neer. Baie-Saint-Paul is een echte kunstenaarskolonie met goede musea, boetiekjes en galeries. Maak als je hier bent ook zeker een uitstap naar het Parc National des Grands-Jardins, dat verschillende ecosystemen kent en het leefgebied is van kariboes, beren en elanden. De omgeving is erg geschikt om te wandelen, fietsen en walvissen te spotten.

Bezienswaardigheden & activiteiten rond Baie Saint Paul:
Rue Saint Jean Baptiste: Een leuke plek om rond te struinen, is de Rue Saint Jean Baptiste. In deze winkelstraat vind je allerlei galeries, kunst- en kunstnijverheidzaakjes en cafeetjes. Voor meer kunst kun je terecht in het Musée d'art contemporain (museum voor hedendaagse kunst) in de Rue Ambroise-Fafard.
Petite Rivière Saint Francois: Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van dit gebied, neem dan een kijkje in Petite Rivière Saint Francois. Dit dorpje ligt zo’n twintig minuten rijden ten westen van Baie-Saint-Paul. Het is gesticht in 1675 en sindsdien is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd, zoals te zien is aan de prachtige oude huizen aan de hoofdstraat.
Parc National des Grands-Jardins: Dit beschermde natuurgebied wordt getekend door rotsachtige, beboste bergen, naaldbomen en heldere rivieren. Delen van de Charlevoix-regio, waar Baie-Saint-Paul deel van uitmaakt, zijn door UNESCO uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. In Parc National des Grands-Jardins leven onder meer zwarte beren, elanden en kariboes. De Charlevoix-regio is een immense krater, die miljoenen jaren geleden ontstond toen er een vuurbal insloeg en een krater van ruim vijftig kilometer doorsnee achterliet. Het park is een populaire plek om te wandelen, kanoën, kajakken of klimmen. Je kunt namelijk een klim maken over de via ferrata op de Mont-du-Lac-des-Cygnes beklimmen (8,4 km round-trip), je staat dan op de rand van de krater. Vraag in het bezoekerscentrum om meer informatie.
L'Isle-aux-Coudre: De omgeving van Baie-Saint-Paul is uitermate geschikt voor korte en lange wandel- en fietstochten. Je kunt bijvoorbeeld de veerpont naar het Isle-aux-Coudres nemen, waar je te voet of op de fiets een tocht over het eiland kunt maken. Er zijn hier meerdere dingen te bezichtigen, waaronder Les moulins de L'Isle-aux-Coudre, een wind- en watermolenmuseum waar nog steeds meel wordt gemalen en ter plekke wordt verwerkt in brood en pasteien.
Walvisexcursie: Ben je geïnteresseerd in zeedieren, dan kun je vanuit Baie Saint Paul meedoen aan een walvisexcursie. Met een boot ga je de wateren van de St. Lawrence-rivier op, op zoek naar de majestueuze zeedieren.

Beaupré en het omliggende gebied (Côte-de-Beaupré, oftewel de kust van Beaupré) is een historisch gebied waar je kunt genieten van rijke geschiedenis en mooie natuur. Proef de delicatessen in de vele specialiteitenzaken, ga op avontuur in de diepe kloven of maak een pelgrimstocht naar de beroemde Sainte-Anne-de-Beaupré.
Dag 13: Montréal – Kingston (290 km)

Vandaag kunt u in de omgeving van Kingston de mooie Thousand Islands verkennen per boot (inclusief). Vaar langs de vele eilandjes en breng een bezoek aan het zogenaamde ‘Bold Castle’.

Thousand Islands: In Kingston (of Gananoque) kun je een rondvaart boeken naar de Thousand Islands, een groep rotsachtige eilanden in de Saint Lawrence-rivier. Veel eilanden zijn privé-eigendom en bebouwd met de meest grote en luxe vakantiehuizen. Mooi om te zien is het eilandje ‘Just Room Enough’, waar precies één huis op past. Een andere leuke locatie is Boldt Castle op Heart Island. Het kasteel heeft kantelen, torens en maar liefst 120 kamers. Vanuit Gananoque varen boten naar Boldt Castle. In deze plaats start ook de Thousand Islands Parkway, een mooie route langs de oever met uitzicht op de eilanden. Liever onbewoonde eilanden met ongerepte natuur zien? Dat kan tussen half mei en half oktober in het Thousand Islands National Park. Begin je uitstapje in het Mallorytown Landing Visitor Centre aan de Thousand Islands Parkway, op circa 60 kilometer van Kingston. Het bezoekerscentrum is op dinsdag en woensdag gesloten.  
City Hall: Tussen 1841 en 1844 was Kingston de hoofdstad van Canada. Een fraai overblijfsel uit deze tijd is het in Engelse renaissancestijl gebouwde City Hall. Achter het stadhuis vind je de Public Market, met verse producten en werk van lokale kunstenaars. Vlak bij staan de prachtige St. George’s Cathedral en de Cathedral of Saint Mary of the Immaculate Conception.  
Bellevue House: Met 17 musea en historische locaties is Kingston een echte museumstad. Populair is Bellevue House, de voormalige villa van Canada's eerste minister-president, Sir John A. Macdonald. Het huis en de tuinen zien eruit zoals in de jaren 1840, toen Macdonald er woonde. Dagelijks geopend vanaf juli tot begin september, daarbuiten gelden beperkte openingstijden.  
Correctional Service of Canada Museum: Op het terrein van de voormalige Kingston Penitentiary, een zwaarbewaakte gevangenis, ligt het Correctional Service of Canada Museum, ook wel het Penitentiary Museum genoemd. Je krijgt hier een beeld van de penitentiaire geschiedenis van Canada, komt te weten hoe er voor orde en gezag gezorgd werd en ziet wapens en voorwerpen die door de eeuwen heen bij vluchtpogingen gebruikt zijn. Het museum is geopend van mei tot en met oktober, in de overige maanden kun je op afspraak langskomen.  
Fort Henry National Historic Site: In dit negentiende-eeuwse fort op de heuvel, herleven de hoogtijdagen van het Britse Rijk. Woon exercities, parades en de wisseling van de wacht bij. Werp een blik in de vertrekken van de officieren en de barakken van de soldaten en zie hoe men er vroeger leefde. In juli en augustus vindt elke woensdagavond (en soms op zaterdagavond) de Sunset Ceremonie plaats, een ceremonie met wapendemonstraties, strijdtactieken, militaire muziek, geweersaluten en afsluitend vuurwerk. Het fort is van half mei tot half september voor publiek geopend. Buiten het openingsseizoen kun je er zelfstandig rondkijken.


Dag 14: Kingston – Niagara Falls (390 km)
Op weg naar de Niagarawatervallen rijdt u langs Lake Ontario en voorbij Toronto. Onderweg kan u het charmante negentiende-eeuwse plaatsje Niagara-on-the-Lake bezoeken. 

Vandaag rijdt u naar de enorme Niagara watervallen. Vanuit de verte ziet u enorme hoeveelheden waterdamp opstijgen uit de canyon waar ca 3000 kubieke meter water per seconde naar beneden stort. Maak zeker een boottocht met de Maid of the Mist. Deze boot brengt u tot bijna onder de watervallen (optioneel).

Maid of the Mist: De populairste attractie bij de Niagara-watervallen is de Maid of the Mist, waarbij je in een boot de Niagara-rivier op gaat voor een tocht naar de voet van de watervallen. Gelukkig krijgt iedereen aan boord een poncho, want door de mist van de watervallen kun je nog wel eens nat worden. De Maid of the Mist-boten vertrekken aan beide zijden: aan Amerikaanse kant vanaf de voet van de Observation Tower en aan de Canadese kant onderaan Clifton Hill. Let op: de boten varen vanaf april/mei tot eind oktober en vertrekken elk kwartier.
Rainbow Bridge: Via de Rainbow Bridge kun je (tegen betaling) met de auto/camper, fiets of te voet naar de andere kant van de Niagara-rivier. De brug zelf biedt mooie uitzichten op de watervallen en is een goede plek om het vuurwerk op vrijdagavond in het hoogseizoen te bekijken. Soms zijn er ook shows op woensdag- en zaterdagavond. Vergeet niet je paspoort mee te nemen, je steekt immers een landgrens over.

Amerikaanse zijde
Niagara Falls State Park: Dit park is het oudste staatspark van Amerika en omvat de American Falls, Bridal Veil Falls en een deel van de Horseshoe Falls. Het park telt verschillende attracties, de belangrijkste zullen hier besproken worden. Je kunt het park te voet verkennen of door middel van de Niagara Scenic Trolley. De trolley rijdt langs de American Falls en over Goat Island.
Prospect Point: Vanaf Prospect Point heb je een goed zicht op de watervallen. Hier staat ook de 86 meter hoge Observation Tower, met aan de voet ervan de opstapplaats van de Maid of the Mist.
Niagara Gorge Discovery Center: In dit centrum wordt de lokale en natuurlijke geschiedenis van de watervallen op een interactieve manier tentoongesteld. Op een scherm van 180 graden wordt een film getoond die laat zien hoe de Niagara-rivier al meer dan 12.000 jaar lang de rotsen en de kloof in het gebied uitslijt. Je vindt er tevens het Niagara Gorge Trailhead Center, het startpunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving.
Cave of the Winds: Deze (betaalde) trip begint met een 53 meter diepe afdeling per lift in de Niagara Gorge. Gehuld in gele poncho’s en op speciaal schoeisel word je over houten bruggen en trappen naar het Hurricane Deck geleid, op zes meter afstand van de Bridal Veil Falls. Houd er rekening mee dat er hier een harde wind kan staan en dat je nat wordt.
Goat Island: Goat Island biedt uitzichten op de draaikolken, kloof, rivier en alle drie de watervallen. Ook ligt hier de ingang van de Cave of the Winds. Het eiland is te voet en per auto/camper bereikbaar. Een kleiner eiland, dat alleen te voet te betreden is, is Luna Island. Dit eiland ligt tussen de American en Bridal Veil Falls.

Canadese zijde
Queen Victoria Park: Dit park is het toeristische centrum vlak bij de watervallen en omvat tuinen, attracties, uitkijkpunten en bijna de gehele Horseshoe Falls. Ga naar Table Rock House voor een prachtig uitzicht op de Horseshoe Falls.
Skylon Tower: Vanaf de Skylon Tower in Queen Victoria Park heb je het hoogste uitzicht op de watervallen. Kijk je de andere kant op, dan zie je bij helder weer Toronto liggen. Een andere uitkijkpost is de Minolta Tower.
Journey behind the Falls: Ga in Queen Victoria Park met een lift naar de voet van de Horseshoe Falls en ervaar het natuurgeweld van onderaf en van achter. Op een observatieplatform zie je de waterval van heel dichtbij en via tunnels onder de waterval zelf hoor je het machtige gedonder van het naar beneden stortende water.
Botanical Gardens & Butterfly Conservatory: Ten noorden van de watervallen en van Queen Victoria Park liggen botanische tuinen en grote kas met 2.000 kleurrijke tropische vlinders in een regenwoudsetting.
Floral Clock: Nog een stukje noordelijker vind je de Floral Clock. Dit is een populaire plaats aan de Niagara Parkway om even te stoppen en een foto te maken. 16.000 bloemen vormen hier een klok, waarvan het design elk jaar twee keer veranderd wordt.
Whirlpool Aero Car: De Niagara Whirlpool is een natuurlijke draaikolk in de Niagara-rivier. Aan weerszijden vind je twee natuurparken: in Amerika ligt het Whirlpool State Park, in Canada het Niagara Glen Nature Reserve. Vanaf de Canadese kant kun je met een kabelbaan (Whirlpool Aero Car) een tocht over de rivier en de draaikolk maken.

Dag 15: Niagara Falls - Toronto (130 km) - Brussel
Vandaag rijdt u van Niagara Falls naar Toronto. Lever de auto in op de luchthavan van Toronto en check in voor de retourvlucht.
Programma kan volledig aangepast worden naar uw wens