Zalmtrek West-Canada

De jaarlijkse zalmtrek is voor vele toeristen de aanleiding om een vakantie in Canada te boeken.


De soorten zalm die in British Columbia voorkomen zijn de Chinook (King) zalm, de Coho zalm, Sockeye zalm, Chum zalm en de roze zalm. De Chinook zalm is de grootste zalmsoort in de wateren van British Columbia, de roze zalm de kleinste.


De Grote Zalmtrek :Elk jaar trekken miljoenen volwassen zalmen de rivieren in, terug naar hun geboortegrond om te paren. De jaarlijkse zalmtrek is een onevenaarbaar natuurlijk spektakel. Je moet het met je eigen ogen hebben gezien om erover mee te kunnen praten.

De beste periode om de zalmtrek te aanschouwen is in de eerste 3 weken van oktober. Het is adembenemend om te zien hoe zalmen van soms wel meer dan een meter lang de rivieren stroomopwaarts inzwemmen. Wellicht nog spectaculairder is het om te zien hoeveel beren op dit schouwspel afkomen. Ook de eagles cirkelen boven het gebied rond om een ‘lucky shot’ te doen in de woelige rivieren. Enkele van de meest spectaculaire plaatsen om van dit unieke evenement getuige te zijn :

Locatie: Ucluelet
Bereikbaarheid: Vanaf Highway 4 sla je af richting Port Albion. Wanneer je op de weg naar Port Albion rijdt zie je na ongeveer 2 km een bord aan een boom waarop ‘Thornton Hatchery’. Sla hier rechtsaf en volg deze weg circa 1 km. ‘Thornton Hatchery’ bevindt zich aan de rechterkant.In deze rivier vind je Chumzalmen, Chinookzalmen en Cohozalmen.Beste tijd: Volwassen zalmen half oktober tot november. De jonge zalm maart tot juni.

Locatie: Vlakbij Qualicum Beach
Bereikbaarheid: Neem vanaf Nanaimo de afslag naar Parksville richting Port Alberni. Sla rechtsaf naar Melrose Road en volg de borden naar de camping. Volg vanaf New Island Highway de borden naar Qualicum Beach.In deze rivier vind je de Chumzalmen, Chinookzalmen en Regenboogforellen.
Beste tijd: De beste tijd om te vissen op volwassen Chinookzalmen is begin oktober. De Chumzalmen vind je hier begin november. En de Forel vind je in februari en maart. De beste tijd om te vissen op de jonge Chumzalmen is in de maanden februari tot juni en de jonge Regenboogforellen vind je in de maanden oktober tot mei.

Locatie: Campbell River
Bereikbaarheid: Neem Highway 28 ten westen van de kruising met Highway 19. Sla linksaf naar Quinsam Road en volg de borden.Je vindt op deze locatie Roze zalmen, Cohozalmen, Chinookzalmen en de Regenboogforellen.Beste tijd: De beste tijd om te vissen op de roze zalmen is in september. De Cohozalmen en Chinookzalmen vind je in de maanden oktober tot november. De Regenboogforellen vind je in de maanden november tot april. De jonge Cohozalmen vind je hier het hele jaar door.

Locatie Port Renfrew:  gelegen aan de westkust van Vancouver Island in British Columbia, is een prachtige plek om de zalmtrek te observeren, vooral in de herfstmaanden. De zalmtrek is een indrukwekkend natuurspektakel waarbij zalmen stroomopwaarts zwemmen om te paaien in hun geboortewateren. Hier zijn enkele dingen die je moet weten over de zalmtrek in Port Renfrew:

  1. Soorten Zalm: In Port Renfrew kun je verschillende soorten zalm aantreffen tijdens de trek, waaronder de Chinook-zalm, Coho-zalm, en de beroemde Pacifische zalm (ook bekend als de sockeye-zalm). Elke soort heeft zijn eigen trekseizoen, maar over het algemeen vindt de trek plaats in de late zomer tot de herfst.

Locatie: Ten noorden van Langdale aan de Sunshine Coast
Bereikbaarheid: Volg vanaf de Langdale ferry Highway 101 tot aan Wilson Creek, sla hier rechtsaf naar Field Road en dan linksaf naar Parkway Drive Je vindt op deze locatie Cohozalmen, Chinookzalmen, Roze zalmen en Regenboogforellen.Beste tijd: In de maanden september tot november kan je hier het beste vissen op de volwassen vissen. Het gehele jaar door vind je hier de jonge vissen.

Locatie: Vlakbij Lillooet
Bereikbaarheid: Rijd op Highway 12 van Lytton naar Lillooet. Circa 5 km vanaf Lillooet vind je het Seton Lake.Op deze locatie vind je de Roze zalm.
Beste tijd: De eerste drie weken van oktober in de oneven jaren vind je hier de Roze zalmen.

Locatie: Vlakbij Hope
Bereikbaarheid: Wanneer je op Highway 1 rijd neem je de afslag naar Laidlaw Road. Het kanaal bevindt zich ten noorden van de weg en ten westen van de eerste brug bij Jones Creek. Soort: Roze zalmen, Chumzalmen, Cohozalmen en Regenboogforellen.